Op deze pagina kunt u enkele gedichten
en recepten
vinden voor een heerlijk Sinterklaas avondje.
Veel plezier met het rijmen en lekker samen
met de kids Sinterklaas lekkernijen bakken.
Sint Nicolaas Sinterklaas viering valt op donderdag 5 december 2024
SINTERKLAAS GEDICHT 1
Pieter m'n knecht keek door de schoorsteen
En wist Johns wensen meteen
Weet je wat John in het schoentje vindt?
Iets nuttigs voor dit verwende kind
Pakjesavond is gekomen
En Sint bracht iets waarvan de kinderen dromen
Wie had dat ooit verwacht?
Sint heeft voor jou iets aardigs bedacht
Bij dit geschenk wil Sint nog even kwijt
Dat je voortaan heel voorzichtig rijdt
Sint heeft een jaar lang moeten sparen
Om hier genoeg geld voor te vergaren
De zak met pakjes is bijna weer leeg
Sint hoopt dat ieder 't zijne kreeg
Kijk nu maar wat hierin zit
De inhoud maakt je vast wel weer fit
SINTERKLAAS GEDICHT 2
Sommige mensen hebben alles al
En dat vond Sint toch al te mal
Weet je wat Kees in het schoentje vindt?
Iets nuttigs voor dit verwende kind
Dit cadeau uit de zak van Zwarte Piet
Is iets voor Kees; wat hij denkt is 't niet
Voor een kind dat soms ondeugend is
Heeft Sint niet veel bij zich, dat is gewis
Je krijgt nu wel dit mooie ding
Maar het kostte Sint wel veel ping ping
Ook al is de Sint heel erg oud
Weet dat hij veel van Kees houdt
De zak met pakjes is bijna weer leeg
Sint hoopt dat ieder 't zijne kreeg
Dit is het cadeau waar je op zat te wachten
Pak 't maar uit dan hoef je niet langer te smachten
SINTERKLAAS GEDICHT 3
Als dit cadeau van papier wordt ontdaan
Zal iedereen er versteld van staan
Voor iemand die alles al heeft
Is dit iets wat hij nog niet heeft beleefd
Bij dit geschenk wil Sint nog even kwijt
Dat je voortaan heel voorzichtig rijdt
Alle kinderen groot en klein
Moeten lief en aardig zijn
De heerlijke avond is bijna voorbij
Alle gezichten zijn vrolijk en blij
Kijk nu maar wat hierin zit
De inhoud maakt je vast wel weer fit
SINTERKLAAS GEDICHT 4
Sint en Piet zaten te bedenken
Wat ze Bart nu eens zouden schenken
Weet je wat Bart in het schoentje vindt?
Iets nuttigs voor dit verwende kind
Bij dit cadeau tekent Sint nog even aan
Dat het uit een land komt hier ver vandaan
Sint heeft een jaar lang moeten sparen
Om hier genoeg geld voor te vergaren
Het geschenk in deze indrukwekkende doos
Is geurig als een zomerse roos
Bedwing nog heel even je ongeduld
Bij het uitpakken word je van blijdschap vervuld
SINTERKLAAS GEDICHT 5
Ik had een groot cadeau voor ogen
toch zette ik de aanschaf stop.
Ik heb gewikt ik heb gewogen
maar nee er rijmde echt niets op
en daarom zit er in dit pakje
alleen nog maar iets kleins van mij
het is misschien niet wat je hoopte
maar hier wist ik een versje bij.
SINTERKLAAS GEDICHT 6
Er zijn te weinig woorden om te zeggen
waarom dit pakje in je schoentje ligt
laat staan om er een versje mee te maken
dus deze keer maar even geen gedicht.
SINTERKLAAS GEDICHT 7
Als je dol bent op geheimen
hier een goede tip van mij,
maak dit pakje open
en je hebt er ééntje bij
SINTERKLAAS RECEPTEN LEKKER BAKKEN SAMEN
MET DE KLEINKINDEREN - KINDEREN EET SMAKELIJK
Recept voor Speculaas
Ingrediënten
* 400 gram bloem
* 2,5 theelepels bakpoeder
* 1,5 theelepel speculaaskruiden
* 200 gram boter
* 250 gram bruine basterdsuiker
* 75 gram amandelsnippers
* 1 ei
Bereiding:
Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden en
het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed hier soepel
deeg van laat dat vervolgens een nacht staan in de koelkast. Zo trekken
de kruiden in het deeg. Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder
van. Dan het deeg goed kneden. Wie een speculaasplank heeft kan die
met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders rol je het
deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden.
Poppetjes zijn natuurlijk klassiek, maar je kan ook zelf andere vormen
verzinnen. Dan het deeg bestrijken met ei. (ei kapot slaan en opstrijken
met kwastje totdat het glimt)
De koekjes leg je op een beboterd bakblik en bestuif je met amandelsnippers
Ook de stukjes amandel bestrijken met ei. Vervolgens in een matig warme
oven (170 graden) in zo'n 20 à 25 minuten bruin en gaar bakken.
De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.
Recept voor pepernoten
Ingredienten
* 125 gram bloem
* 125 gram zelfrijzend bakmeel
* 80 gram bruine basterdsuiker
* 2 eetlepels water
* 1 mespuntje zout
* 1 eierdooier
* 1 theelepel speculaaskruiden
* 1/2 theelepel kaneel
* 1 mespuntje gemalen anijszaad
Bereiding:
Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg. Laat
deze bal 1 uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld in de koelkast.
Smeer de bakplaat in met boter. Draai van de helft van je bol deeg allemaal
kleine balletjes, ter grootte van een knikker. Leg de kleine balletjes
op gelijke afstand op de bakplaat. Je kunt van de helft van de bol ongeveer
1 bakplaat vol pepernoten maken. Druk elk balletje een beetje plat met
je duim. Bak de pepernoten gaar en goudbruin en laat ze daarna afkoelen.
Je kunt onder het bakken alvast de volgende portie maken. Bak de pepernoten
ongeveer twintig minuten met een temperatuur van 160 Graden. Plaats
de pepernoten in het midden van de oven.
Recept voor Schuimpjes
Ingrediënten
* 3 eiwitten
* 375 gram poedersuiker
Bereiding:
Oven op laagste stand voor verwarmen. Mixer en grote schaal ontvetten
met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte
kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom
zeven. Daarna nog een minuut mixen. De rest van de poedersuiker door
het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes
van het schuim. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven
op de laagste stand. Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een
taartrooster.
Recept voor Borstplaat
Ingrediënten
* 12 lepels suiker
* 4 eetlepels water, melk of room
* smaakmaker: vanille-, citroen-, cacao-, of frambozenessence
* evt. cacao of oploskoffie
Bereiding:
Meng de suiker met het water, de melk of de room en heel langzaam aan
de kook brengen. Zo'n 5 minuten laten koken.
Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed.
Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker
aan de kook brengen.
Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren
voor suikerbeesten van tevoren invetten. Wie geen figuren heeft kan
een ingevette bakplaat gebruiken.
Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snijd kleine
borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met
een schuivende beweging van de bakplaat af.
Recept voor Taai Taai
Ingrediënten
* 330 gram vloeibare honing
* 1/2 ei
* 300 gram bloem
* 12 gram bakpoeder
* 10 gram speculaaskruiden
Bereiding:
Vermeng de honing met het halve ei. Zeef de overige bestanddelen boven
een beslagkom, voeg het honing-eimengesel toe en meng alles met een
houten lepel tot een samenhangend geheel.
Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg. Je
kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai-taaideeg
in dit stadium erg plakkerig is.
Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna (tussen
twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier) uit tot een lap van
ca. 1 cm dikte. Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15
à 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven